ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ - ΝΤΙΝΑ ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ - ΝΤΙΝΑ ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΥ

28 Απριλίου 2012

Το όμορφο οροπέδιο των Πελετών..




..κάποτε έσφυζε από ζωή. 
Τώρα  τα απομεινάρια των όμορφων σπιτιών χάσκουν και ρημάζουν,
στερημένα εδώ και πολλά χρόνια από την ανθρώπινη φροντίδα.
Τα Πελετά είναι ένας όμορφος τόπος με εξαίρετο κλίμα,
που ζωντανεύει λίγο το καλοκαίρι επειδή  αρκετοί από τους κατοίκους των Πουλίθρων,
διατηρούν εκεί τις κατοικίες τους, για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Τελευταία έχουν ανακαλύψει την περιοχή αρκετοί ξένοι,
οι οποίοι βέβαια δεν χάνουν την ευκαιρία 
να αγοράσουν αυτή τη θαυμάσια γη, κάτι που 
παρατηρείται και σε άλλα όμορφα μέρη της πατρίδας μας.
Έστω και έτσι τα μέρη σιγά σιγά ζωντανεύουν,
είναι κρίμα όμως οι νέοι να φεύγουν για μέρη ξένα 
και ο τόπος μας να περνά σε χέρια ξένα.


Μπαίνοντας στο χωριό



Τα δέντρα αγρίεψαν, τα πηγάδια σφραγίστηκαν,
οι φούρνοι γκρεμίζονται, 
οι αυλές χορταριάζουν..
Οι πόρτες παραμένουν κλειστές.








































Ευτυχώς που τα λίγα παιδιά του χωριού, δίνουν ακόμη ζωή στο όμορφο σχολείο,
  που κτίστηκε το 1926, όταν τα Πελετά περιλαμβάνονταν στον τότε δήμο Μαρίου.
( Το Μαρί το συναντάμε μετά τα Πελετά στον δρόμο για την Λακωνία )













Στο παλιό καφενείο του Ζέρβα,
 διατηρούνται ακόμη μνήμες μιας άλλης εποχής










Η ταμπέλα του διπλανού καφενείου, 
μαρτυρά πως κάποτε λειτουργούσε ως "Οινοκρεοπωλείον"




Το κοντινό ελατοδάσος συμπληρώνει την ομορφιά του τοπίου.







Αυτή η εύφορη γη κάποτε ήταν γεμάτη αμπέλια και παρήγαγε το περίφημο "πελετιώτικο κρασί"
Το ευχάριστο είναι ότι τώρα τελευταία δειλά δειλά, αρχίζουν τα χωράφια να ξανασκάβονται.







19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τωρα αυτό είναι διαφήμιση ή δυσφήμιση? Κορίτσι μου τα Πελετά δεν είναι για μοιρολόγια!

Dina Vitzileou είπε...

Λυπάμαι αν σας δυσαρεστεί αγαπητέ άγνωστε το θέμα μου, αλλά το ιστολόγιο αυτό δεν εξυπηρετεί κανενός είδους σκοπιμότητες, είτε αυτό είναι διαφήμηση είτε δυσφήμηση.
Οι εικόνες και τα θέματα του, εκφράζουν ΜΟΝΟ την δική μου προσωπική ματιά και άποψη και αυτή είναι η εντύπωση που έχω αποκομίσει από το όμορφο χωριό των Πελετών. Και βέβαια δεν προτρέπω σε μοιρολόγια, απλά κατέγραψα την πραγματικότητα, που δυστυχώς είναι θλιβερή όπως και σε πολλά άλλα όμορφα μέρη της πατρίδας μας.
Αντί να την κρύβουμε, καλύτερα να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε.
Τα πανηγύρια του καλοκαιριού δεν αρκούν για να την αλλάξουν.
Ντίνα Βιτζηλαίου

dimosf είπε...

Οι εικόνες σου αποπνέουν ποικίλα συναισθήματα. Είναι θλιβερές οι εικόνες των ερειπίων, είναι όμορφες και αισιόδοξες οι εικόνες των τόπων. Όσον αφορά τους ξένους, αν κρίνω από περιπτώσεις που ξέρω, ίσως είναι καλύτεροι από μερικούς σωρούς ερειπίων. Άλλωστε η ελληνική γη έχει μεγάλη δύναμη αφομοίωσης. Πολλοί είναι οι ξένοι που γίνανε "δικοί".

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η απλότητα...! Πως αποτυπώνεται ακόμα και στις πέτρες! Πρέπει να έχεις ζήσει λίγο στα χωριά μας για να την καταλάβεις... Ας προσπαθήσουμε όλοι, με αφορμή τις φωτογραφίες αυτές, να την ''αποκωδικοποιήσουμε'' και να συλλογιστούμε πάνω στην Απλότητα της Ελλάδας μας. Ίσως σε εκείνο το σχολείο που δείχνετε, κοινό κτήμα των Πελετιωτών, να εστιάσουμε όλοι μας και να το ανοίξουμε με σεβασμό, να το περπατήσουμε με σεβασμό και να στεγάσουμε μέσα του τις μνήμες μας και ό,τι άλλο απλό από τον τόπο μας έχουμε. Μετά θα πρέπει σ΄αυτό που θα φτιάξουμε να του δώσουμε μια δυναμική, ώστε να μη μείνει στατικό, αλλά δυναμικά να μας επηρεάζει κάνοντάς μας να σκεφτόμαστε και να διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Σας ευχαριστούμε πάντως για τις ωραίες φωτογραφίες σας. Νά ΄στε καλά!

Ανώνυμος είπε...

Και τα λίγα παιδάκια που έχει το Σχολείο, αν μάθουν για την Απλότητα του χωριού τους, θα την εκτιμήσουν περισσότερο και με όπλο αυτή θα πορευτούν σε σοβαρούς δρόμους πολύ καλύτερα από τα παιδάκια των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων των μεγάλων αστικών κέντρων...

Dina Vitzileou είπε...

dimosf,
θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου,
γι αυτό και άλλαξα λίγο το σχόλιο της ανάρτησης για να μην παρεξηγηθώ.
Δεν είχα καμία πρόθεση να στιγματίσω τους ξένους που έρχονται στον τόπο μας, απεναντίας αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τον τόπο με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό από τους αρκετούς "αυτόχθονες".
Όπως και εσύ, τα ίδια συναισθήματα ένοιωσα και εγώ παρατηρώνατας αυτό το τοπίο.
Θλίψη απο τη μία και αισιοδοξία απο την άλλη για το τί θα μπορούσε να προσφέρει το μέρος αυτό στους ανθρώπους.
Και αυτό προσπάθησα να αναδείξω με τις φωτογραφίες μου.

Dina Vitzileou είπε...

Ανώνυμε β΄, μακάρι το όμορφο σχόλιό σας για την απλότητα , την ομορφιά και τις μνήμες της ελληνικής υπαίθρου να το συμμεριστούμε όλοι και να προσπαθήσουμε επιτέλους να την αναδείξουμε.
Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα πολλές φορές αισθάνομαι ότι ο σεβασμός και η αγάπη μου για τον τόπο, είναι πολύ μεγαλύτερος από αρκετούς που είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής.
Απόδειξη η δουλειά μου μέσα σε αυτό το ιστολόγιο.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι. Αυτή την απλότητα πήραν μαζί τους και οι μετανάστες του 50 και του 60. Την έκλεισαν στην καρδιά και την ψυχή τους και φύγαν μακριά. Αυτή η Απλότητα έγινε η κινητήριος δύναμη για την προκοπή. Κι όσοι ξανάρχονται Αυτή επιζητούν, γιατί Αυτή διδάσκει και μιλάει στην ψυχή, έστω και μέσα από τα ερείπια.... Όσοι είμαστε από αυτό το μέρος ας την περιφρουρήσουμε και δε θα χάσουμε...

ΔΗΜΗΤΡΑ είπε...

Ντίνα ωραία που είναι η εικόνα του χωριού, πριν 18 χρονιά το σχόλιο του χωριού είχε 100 παιδιά και τώρα έχει κάπου 15 μαζί με του πηγαδιού . Αυτό από μονό του δείχνει ότι ερημώνει. Όσο και να μας πονάει. Αυτό που βλέπω τώρα τελευταία είναι ευχαριστώ τα σπίτια σιγά σιγά και με δειλά βήματα ανοίγουν, παίρνει τα πάνω του.Τα αμπέλια καλλιεργούνται σχεδόν όλα μετά από πολλά χρονιά,τα κτήματα καλλιεργούνται τα σπίτια φτιάχνονται όχι μονό από τους πατριώτες αλλά και από ξένους που αγαπάνε πράγματι το τόπο μας και αυτό ξανά δείχνει ζωή

Ανώνυμος είπε...

οταν παρουσιάζεις ενα θέμα τόσο ευαίσθητο καλό θα ήταν να παρουσίαζες όλη τη πραγματικότητα για το χωριό και όχι τα μισά! Η ελλιπής ενημέρωση μόνο καλό δεν κάνει!

Dina Vitzileou είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,(προφανώς κάτοικε του όμορφου αυτού χωριού) Θα ήσασταν πιο χρήσιμος στο χωριό σας, αν είχατε το θάρρος να γράψετε και να παρουσιάσετε τις απόψεις σας επώνυμα, αντι να κατηγορείτε εμένα για ελλιπή ενημέρωση.
Και βέβαια πολύ ευχαρίστως να τις φιλοξενήσω σε αυτόν εδώ τον χώρο.

Σε κάθε περίπτωση αν κόπτεστε τόσο για την σωστή προβολή και ενημέρωση για το χωριό σας,
δουλέψτε και πράξτε το με τον δικό σας τρόπο σε έναν δικό σας χώρο, έτσι όπως εσείς νομίζετε.
Θα προσφέρατε πολύ περισσότερα στον τόπο σας, από το να κάνετε κριτική σε μένα για τον τρόπο που παρουσίασα το θέμα μου.
Ντίνα Βιτζηλαίου

Τάσος Ασημακόπουλος είπε...

Ντίνα,
γι΄άλλη μια φορά θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις των θεμάτων σου. Η καλλιτεχνική ματιά σου, που δεν περιορίζεται σε απλή καταγραφή κάποιων εικόνων, είναι αυτή που μας κάνει κάθε φορά να περιμένουμε μ΄ενδιαφέρον το καινούριο σου θέμα!
Όταν θα επισκεφτώ το όμορφο χωριό που μας παρουσίασες, πιστεύω να σταθώ τυχερός και κάποια γυναίκα... να ψήνει τα ψωμιά της στο φούρνο...

Dina Vitzileou είπε...

Τάσο,
σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και κυρίως για το αισιόδοξο σχόλιό σου.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Αυτή η Άνοιξη πάει και χώνεται παντού. Αδιαφορώντας σχεδόν... που οι άνθρωποι απουσιάζουν...

Dina Vitzileou είπε...

Νά κι άλλο ένα αισιόδοξο σχόλιο..
Καλημέρα Γιώργο!

Μηθυμναίος είπε...

Πρώτη μου επίσκεψη με το γυρισμό μου από το μακρινό ταξίδι στο blog σου, Ντίνα, και αντικρίζω τις γνωστές εικόνες τόσων χωριών της Ελλάδας που, αλίμονο, ερημώνουν… Ενδεικτικές της κατάστασης οι φωτογραφίες σου και πολύ σωστές οι σκέψεις σου στο φαινόμενο καθώς και οι συμβουλές σου στους ανώνυμους σχολιαστές…

Με τους χαιρετισμούς και την εκτίμησή μου!

Dina Vitzileou είπε...

Καλώς ήρθες Στράτο!
Bienvenido!

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί έχουν συνδέσει τα Πελετά με μπέκρα και κρεατικά. 'Ισως γιατί μετά από τις πολλές μπύρες το βλέμμα τους δε φτάνει ούτε για να δούν το δρόμο του γυρισμού. Κατεβείτε από τα αυτοκίνητα και περπατήστε τα Πελετά. Πελετά δεν είναι μόνο η πλατεία.

Unknown είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις αναρτήσεις σας καθώς και την αναφορά στο όμορφο χωριό μας. Επειδή έχει επαναδραστηριοποιηθεί ο Σύλλογος του χωριού μας από νέα παιδιά, σκοπεύουμε να διαφημίσουμε και μεις με την σειρά μας τα Πελετά, γι'αυτό και είμαστε στην διαδικασία δημιουργίας ενός site για το χωριό, με την ονομασία www.peleta.gr, και θα ήταν καλοδεχούμενη και η δική σας προσφορά σε υλικό.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων