Το άναμμα του ξυλόφουρνου για το ψήσιμο του ψωμιού είναι μια τέχνη που απαιτεί
κάποιες γνώσεις -όπως και το ζύμωμα του ψωμιού-
αλλά κυρίως προϋποθέτει μια σχετική εμπειρία.
αλλά κυρίως προϋποθέτει μια σχετική εμπειρία.
Το ψήσιμο γλυκών όμως σε ξυλόφουρνο, είναι μια δουλειά που απαιτεί
πολλαπλή γνώση και εμπειρία..
Οι αρχάριοι ψήστες μας, αφού έκαψαν για ώρες τον φούρνο να στεγνώσει
από την αχρηστία και την υγρασία και αφού εξάντλησαν όλα τα κλαριά
απο τα κλαδέματα του κήπου , αποφάσισαν μετά από πολλές διχογνωμίες,
να οδηγήσουν τα ταψιά με τα γλυκά.. στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!
Τί κρίμα να μην έχει γυάλινη πόρτα να παρακολουθεί τί γίνεται εκεί μέσα..
Ευτυχώς πολύ σύντομα δεν άντεξε τον πειρασμό να ανοίξει την πόρτα
και πρόλαβε ..την καταστροφή!
Πανικός... τα γλυκά αρπάζουν από πάνω αλλά δεν ψήνονται από κάτω
Σε λίγο η κατάσταση φαίνεται πως τέθηκε υπό έλεγχο ..
..ήρθανε και οι δοκιμαστές..
...και καήκανε !...
...καλά να πάθουν γιατί άλλοι έτρωγαν και άλλοι ξεροστάλιαζαν..
Η δικαιοσύνη όμως επικράτησε και όλοι ικανοποιήθηκαν τελικά.
Οι ψήστες μαζεύουν τα εργαλεία τους και αποχωρούν .
Στο μέλλον τους φαντάζομαι να μοιράζουν...συμβουλές
για το σωστό ψήσιμο στον ξυλόφουρνο!
15 σχόλια:
Άξιοι!!!!!!
έτσι με περιπέτειες και δοκιμές γίνονται τα όμορφα... :)
Χρόνια πολλά σε όλους!
την Αγάπη μου.
Πράγματι Τζωρτζίνα, άξιοι!
Μια χαρά τα πήγαν και δεν πήγε και χαμένος ο κόπος μου να ζυμώνω τους ιδιαίτερους κουραμπιέδες μου
..με λάδι!
Ωραιότατοι!!
Χρόνια πολλά!
Τέλειο το storyboard.... :-)
Και του χρόνου ..χωρίς περιπέτειες. Πάντως, φαίνεται οτι ή ο χειμώνας είναι αρκετά ζεστός ή ο φούρνος σας υπερπαραγωγικός σε ζέστη -εξ ου και τα κοντομάνικα. Ναι ?
:-)
Γιώργο έχεις δίκιο, εκείνη την μέρα ο καιρός -αν και με βροχή- ήταν αρκετά ζεστός..σήμερα έπρεπε να ψήναμε που ξεπαγιάζουμε.
Κάτι θα σκεφτώ γα το επόμενο άναμμα..
Έχω σταμπάρει μια κότα στρουμπουλή για την Πρωτοχρονιά, μόνο που μου λείπει η εμπειρία στο σφάξιμο και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα την αποκτήσω ποτέ!..θα ψάξω για κάποιον έμπειρο μέχρι τότε..
Χρόνια Πολλά!
Καλά φουρνίσματα και ξεφουρνίσματα νάχετε και σας βλέπω σύντομα να ανοίγετε και φούρνο. Καλές γιορτές!!
Και σ' άλλα με υγεία! Απολαυστικό το θέμα σου! Καλά Χριστούγεννα!
Δήμο ,Μαρίνα,ευχαριστούμε!
Καλές Γιορτές με υγεία!
Τα απόλαυσα όλα, Ντίνα μου, και ήταν έξοχα όλα, μη πω ότι σας ζήλεψα...
Πάντως για ένα είμαι σίγουρος: θα ήμουν ένας πολύ καλός δοκιμαστής!!! Σίγουρα.
Καλοφάγωτα να είναι όλα όσα με τέτοια περιπέτεια φτιάξατε και να περάσετε τις άγιες μέρες με όλα τα αποθέματα ζεστασιάς σας άφησε ο ξυλόφουρνος και αγάπης όση δώσατε να φτιάξετε όλα αυτά τα ωραία!
Καλές Γιορτές!!!
Στράτο ευχαριστούμε πολύ για τις ζεστές σου κουβέντες!
Ήταν πράγματι μια γλυκιά περιπέτεια, με καλό τέλος ευτυχώς..
Καλές Γιορτές!!
Καλά Χριστούγεννα! xx
Καλά Χριστούγεννα Φραντσέσκα
και εκεί, στο μακρινό Σίδνεϋ!
Εγώ υποστηρίζω σθεναρά το δίκαιο των δοκιμαστών:) Πάντα άξιοι, υγιείς, δυνατοί, ευτυχισμένοι και καρποφόροι όλοι σας Ντίνα. Χρόνια καλά, καλύτερα...
Αχ , αυτό το "καρποφόροι" μου άρεσε ιδιαιτέρως Κατσαμάκη!!
Σ΄ευχαριστούμε θερμά για τις ευχές Γιώργο!
Υγεία και δύναμη να έχουμε όλοι!
Όλα τα άλλα είναι "στο χέρι μας"..
με το καλό και του χρόνου...
αλλά, ρε παιδιά, γράφτε κάτι παραπάνω για τις συμβουλές ψησίματος και για μα ςτους ασχετοπερίεργους (γιατί καλά όταν ψήνεις ψωμί ή αρνάκι. τι γίνεται με τα πιο εύθραστα γλυκάκια και τη θερμοκρασία φούρνου; )
Τελικά ήταν απλό το μυστικό φίλε μου..
ΔΕΝ κλείνεις την πόρτα του φούρνου όταν πρόκειται να ψήσεις γλυκάκια και βέβαια αφήνεις τον φούρνο λίγο να "ηρεμήσει", δεν πετάς το ταψί μέσα μόλις σβήσει η φωτιά,
όπως κάναμε εμείς.
(άλλες συμβουλές από πιο έμπειρους ψήστες, ευπρόσδεκτες)
Καλή επιτυχία!
Δημοσίευση σχολίου